Καθαρισμός Μηχανής Καφέ 101
Πέρα από ένα ποιοτικό χαρμάνι, έναν εξειδικευμένο barista και σωστούς χρόνους εκχύλισης, ο τακτικός καθαρισμός της μηχανής καφέ θεωρείται ένας άκρως σημαντικός παράγοντας ώστε να χαρίσετε στους πελάτες σας ένα μοναδικό τελικό προϊόν. Τα άλατα από το νερό καθώς και τα καμένα αιθέρια έλαια του καφέ φωλιάζουν στα διάφορα μέρη της μηχανής και επηρεάζουν την ορθή λειτουργία, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τη μακροζωία της σε βάθος χρόνου.
Ο ενδεδειγμένος καθαρισμός, πρωτίστως ως βασικός κανόνας υγιεινής, συμβάλει στη διατήρηση και ανάδειξη της γεύσης αλλά και του αρώματος, εξαλείφοντας τις πικράδες ακόμα και τη κακή εμφάνιση του καφέ – κανείς δε θα ήθελε οι πελάτες του να συνοδεύονται από αλλοιωμένες ή δυσάρεστες γεύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τους!
Η εσπρεσιέρα σας λοιπόν, μαζί με τον περιφερειακό εξοπλισμό της, κρίνεται ως ένας αναπόσπαστος σύμμαχος στην επιτυχία του μαγαζιού σας. Άρα, ως επαγγελματίας θα πρέπει να στραφείτε είτε στην εκμάθηση τεχνικών καθαρισμού και ολοκληρωμένης συντήρησης, είτε στη κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού σας προς αυτή τη κατεύθυνση.
Όντας σε εμφανές σημείο τις περισσότερες φορές, τα καθαρά εξαρτήματα και παρελκόμενα της μηχανής μαζί με τον μύλο άλεσης και τη φραπιέρα δίνουν πάντοτε τις πρώτες θετικές εντυπώσεις στους πελάτες σας. Επομένως, εστιάστε στη λεπτομερή καθαριότητα και τάξη τους στο πάγκο εργασίας σας, προδιαθέτοντας για τη γευστική συνέχεια.
Το ελάχιστο μια φορά την εβδομάδα, τοποθετήστε τα μέρη των portafilters (κλείστρα) από τις κεφαλές των group σε δοχείο με ζεστό νερό με τη προσθήκη μιας κουταλιάς της σούπας εξειδικευμένης απορρυπαντικής σκόνης για μηχανές. Αφήστε τα να μουλιάσουν όλο το βράδυ και ξεβγάλτε το πρωί. Σημειώστε να μη τα τρίψετε με τη σκληρή μεριά του σφουγγαριού (συρμάτινο μέρος), γιατί έτσι δημιουργούνται γρατζουνιές, όπου “κρύβονται” τα έλαια του καφέ.
Φροντίστε, επίσης, τον εσωτερικό καθαρισμό του hopper (δοχείο αποθήκευσης καφέ) κάνοντας χρήση σκέτου νερού ή και ήπιου καθαριστικού. Ειδικότερα, για τις περιπτώσεις που χρησιμοποιείτε κάποιο καθαριστικό, βεβαιωθείτε πως θα ξεπλύνετε καλά, διότι ο καφές έχει την ιδιότητα να “τραβάει” τις δυσάρεστες οσμές που παραμένουν. Όσο αφορά το μύλο, ειδικά σχεδιασμένα καθαριστικά προστατεύουν τόσο το εσωτερικό όσο και τα μαχαίρια, απομακρύνοντας κατάλοιπα και οσμές.
Η σχάρα αποστράγγισης, οι γαλατιέρες, τα σέικερ και τα κουτάλια θα πρέπει να πλένονται με άφθονο βραστό νερό, καθαριστικό και σκληρό σφουγγάρι/βουρτσάκι, ώστε να απομακρύνονται λίπη και βρωμιές. Όμως, ο επιμελής καθαρισμός δε σταματά εδώ, μιας και καλό θα είναι τα ακροφύσια να σκουπίζονται μετά από κάθε χρήση τους, ενώ οι κεφαλές των group να ξεπλένονται πριν από κάθε ρόφημα – κατά το στέγνωμα μη ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε μόνο καθαρές και στεγνές πετσέτες. Όλα συγκαταλέγονται στα δυνητικά σημεία αυστηρής αξιολόγησης από τους πελάτες σας, πριν καν δοκιμάσουν το προϊόν σας!
Όπως προαναφέρθηκε και παραπάνω, τα υπολείμματα καφέ τα οποία παραμένουν στο κλείστρο και στη ντουζιέρα της μηχανής με τη μορφή λεπτού στρώματος είναι ο συνηθέστερος εχθρός κατά της ποιότητας ενός φλιτζανιού καφέ. Ως εκ τούτου, σε καθημερινή βάση, με τη βοήθεια ειδικής επαγγελματικής σκόνης καθαρισμού, ο σχολαστικός καθαρισμός του τυφλού (μεταλλικό ή πλαστικό φίλτρο χωρίς τρύπες) με αρκετές επαναλήψεις αποτελεί τη νούμερο ένα διαδικασία για να διατηρείτε “ετοιμοπόλεμη” τη μηχανή σας.
Γνωστή και ως backflushing, η εν λόγω ρουτίνα μπορεί να πραγματοποιείται ακόμα και δύο φορές μέσα στην ημέρα, δεδομένου ότι ο φόρτος εργασίας σας είναι γενικά πολύ υψηλός. Επιπρόσθετα, η συστηματική πλύση με σκέτο ζεστό νερό μετά από κάποιο αριθμό εκχυλίσεων μειώνει αισθητά τη δημιουργία ανεπιθύμητων ελαίων και λοιπών υπολειμμάτων, βοηθώντας παράλληλα τον επικείμενο καθαρισμό.
Έκτος από τον καθημερινό/τακτικό καθαρισμό, η ολική αφαλάτωση, ο μαζικός καθαρισμός μιας λίστας εσωτερικών μερών της μηχανής καφέ και η σωστή συντήρηση της από εξειδικευμένους/έμπειρους τεχνικούς θεωρούνται βαρύνουσας σημασίας. Ο συνεπής τεχνικός όσο και ο ποιοτικός έλεγχός όχι μόνο πετυχαίνει ομαλή λειτουργικότητα και προλαμβάνει πιθανά προβλήματα, αλλά βελτιώνει το συνολικό επίπεδο ενός φλιτζανιού καφέ.
Οι φλάντζες των group, το φίλτρο νερού και οι βαλβίδες αντεπιστροφής και ασφάλειας είναι μόνο μερικά από τα εξαρτήματα τα οποία θα πρέπει να τσεκάρονται και να αλλάζονται περιοδικά ή όποτε αυτό απαιτείται. Από την άλλη, έλεγχος θα πρέπει να γίνεται στο ρυθμό ροής και θερμοκρασίας του κάθε group ξεχωριστά, στους αισθητήρες των boiler και της αντλίας, καθώς και διεξαγωγή τεστ ποιότητας νερού και διαρροών.